Press "Enter" to skip to content

Leesbevordering met de Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale kan helpen bij leesbevordering in de klas. Hoe? Door het sturen van sprankelende auteurs. Niets is namelijk zo leuk voor jonge kinderen en leerlingen in het voortgezet onderwijs om “les” te krijgen van een echte schrijver. Wat is de Schrijverscentrale? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen? Je leest het in deze blogpost.

Wat is de Schrijverscentrale?

De Schrijverscentrale is een organisatie die opgericht is om scholen, bibliotheken en andere geïnteresseerden in contact te brengen met schrijvers. Je zou de Schrijverscentrale dus kunnen zien als een soort van uitzendbureau voor schrijvers.

De Schrijverscentrale organiseert ontmoetingen met schrijvers. Die ontmoetingen vinden plaats op school, in de bibliotheek of op andere plaatsen. Een schrijver heeft een toegevoegde waarde als je kijkt naar leesonderwijs, want een schrijver bedenkt verhalen en kan hier ook heel enthousiast en aanstekelijk over praten.https://bynouk.nl/activiteiten-voor-leesbevordering-in-de-bovenbouw/

Leesbevordering met de Schrijverscentrale

Wanneer je als organisator van een evenement (of dat nu in de bibliotheek of op een school of ergens anders is) een schrijver wil uitnodigen, hoef je enkel naar De Schrijverscentrale te gaan. Daar kun je een of meerdere autuers laten benaderen. De Schrijverscentrale bemiddelt tussen jou en de schrijver en zorgt onder andere voor:

  • Een contract waarin afspraken worden gemaakt;
  • Een datum en tijdstippen;
  • Een programma;
  • Duidelijkheid over tarieven en eventueel actieve subsidies (die je een hoop geld kunnen besparen).

Hoe werkt het?

Je kunt als organisator zelf contact opnemen met de Schrijverscentrale en je wensen kenbaar maken. De rest zal zich vanzelf wijzen.

Voordelen van de Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale zendt jaarlijks duizenden auteurs uit naar scholen en bibliotheken om met kinderen, jongeren en volwassenen in gesprek te gaan over lezen en schrijven. Dat is niet voor niets, want de ontmoetingen met veel schrijvers zijn voor lezers een groot succes. En andersom, zo laten schrijvers weten, voor hen een inspiratiebron.

De voordelen van De Schrijverscentrale op een rijtje:

  • Er is één organisatie die alles weet over het versturen van schrijvers naar basisscholen, middelbare scholen, bibliotheken en evenementen;
  • De Schrijverscentrale regelt alles vanaf begin tot eind;
  • Een goede manier om te bemiddelen tussen auteurs en organisaties;
  • De Schrijverscentrale kan bij grotere evenementen altijd meedenken welke schrijvers het meest geschikt zijn;
  • De tarieven van de Schrijverscentrale zijn helder en transparant (veel auteurs vragen echter meer dan het basistarief, dus wees daar bij het organiseren alert op);
  • Bij vragen of opmerkingen kun je ook altijd terecht bij de Schrijverscentrale.

Leerlingen slaan spontaan aan het lezen na een bezoek van een schrijver of soms zelfs voordat de schrijver komt. Want wat is nu leuker dan de schrijver ontvangen terwijl je met zijn alleen zijn of haar boek gelezen hebt en er lekker over in gesprek kan gaan?

Volgens veel leerkrachten is het laten komen van een schrijver door de Schrijverscentrale een regelrechte boost voor het leesgedrag van kinderen. Leesmotivatie kun je op veel manieren bewerkstelligen, maar een bezoek van een echte schrijver blijft de favoriet.

Conclusie

De Schrijverscentrale is een organisatie die bemiddelt tussen organisatoren van evenementen (op scholen, bibliotheken en andere plaatsen waar boeken gelezen worden) en schrijvers en samen met jou tot een goede maatwerkoplossing komt. Door de Schrijverscentrale in te schakelen kun je een gedreven schrijver op school uitnodigen die met de leerlingen in gesprek gaat over lezen en schrijven. Het resultaat? Een klas die ademloos naar de schrijver in kwestie zit te luisteren en die na het bezoek zin heeft om boeken te gaan lezen.

De Schrijverscentrale hanteert transparante tarieven en wijst je ook graag op subsidies die je aan kan vragen om een schrijversbezoek nog goedkoper te maken. Op die manier is het een win-win voor iedereen. Wacht dus niet langer en schakel de Schrijverscentrale in om ook jouw leesfeestje vorm te geven!

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *