Press "Enter" to skip to content

Winst op diamant en verlies op cacaobonen? Met cfd trading kan het allemaal

Onlangs sprak ik op een verjaardag met een neef van me, die al sinds vele jaren een fanatiek belegger is. Nu heb ik dat zelf nooit zo gehad, maar ben ik wel altijd geïnteresseerd in wat een ander bezighoudt. Hij kwam met het verhaal dat je kunt speculeren op koersen van vrijwel alles. Of je nu denkt dat de prijs van diamant gaat stijgen of de prijs van cacaobonen en koffie gaat zakken, alles is mogelijk. Hoe? Via cfd’s. Cfd is de afkorting van een contract for difference. Een mooie manier van beleggen – of eigenlijk speculeren (misschien ook wel gokken?) – maar ook een risicovolle. Ik ga het zelf niet proberen, maar wil jullie als lezers wel de kans geven er kennis van te nemen.

Wat is cfd?

De betekenis van cfd is contract for difference en kort samengevat (mijn neef heeft dit nog even gecontroleerd, zodat ik het ook echt goed uitleg) houdt het in dat je een order uitgeeft aan de broker voor een koersverschil.

Aandelen kopen houdt doorgaans in dat je aandelen van bedrijf A koopt in de hoop dat ze toenemen in waarde, zodat je ze met winst kan verkopen.

Bij cfd trading houd je het meer in eigen hand en speculeer je op heel korte momenten. Mijn neef had traders binnen 10 minuten alweer afgehandeld. “Je moet je niet hechten aan de instrumenten,” waarschuwde hij me al, “want dan kan je beter gewoon beleggen in aandelen.”

Het verschil mag positief en negatief zijn. Dat is volgens velen een voordeel, want dan kun je dus ook in tijden van crisis winst boeken op beleggingen. Stel dat de rijstoogst mislukt en jij zet een order uit voor een prijsdaling, dan verdien je geld. Dat is kort gezegd hoe het werkt bij cfd trading.

Cfd op cacao

App op je telefoon

Hoe doe je dat nou? Nou, simpel. Er zijn apps voor op je telefoon die je in staat stellen op 24-7 met je orders bezig te zijn. Via die app houd je alles goed in de gaten en kun je snel zaken van de hand doen of juist kopen.

Risico’s

De handel in cfd’s is zeer risicovol. Je loopt in het slechtste geval kans om je inleg volledig kwijt te raken. Dat is dan wel voor domoren, zoals mijn neef zegt, die denken dat er snel geld te verdienen valt en zomaar wat doen. Als je ergens geen verstand van hebt, is het stom om er veel geld in te stoppen.

De risico’s komen ook voort uit een hefboom. Die maakt het mogelijk om je investering te verdubbelen of verveelvoudigen en dus geld in te zetten dat je helemaal niet hebt! De winst mag je houden, bij verlies kun je alles kwijtraken.

Dat zijn risico’s die ik zelf niet ga nemen, maar mijn neef wel genomen heeft. Hij heeft er dan ook veel van geleerd en intussen veel geld verdiend door op de juiste momenten in- en uit te stappen. Maar hij geeft ook aan dat de beurzen niet stilstaan en er veel volatiliteit is (veel koerswisselingen).

Voordelen van cfd trading

De voordelen van cfd trading zijn vooral dat je in veel specifieke niches kunt handelen. De prijs van koffie of cacaobonen, bijvoorbeeld, maar ook edelmetalen of geld. Zo kun je in forex traden, waarmee je koersverschillen in munten ziet. Dat was bijvoorbeeld in de tijd van de oorlog handig, want toen waren de koersen van de roebel flink aan het dalen. Als je dat had zien aankomen en daar een optie op had genomen, had je veel winst kunnen boeken.

Een ander voordeel is dat cfd trading je lekker bezig houdt en je er zelf heel actief mee bezig mag gaan. De winsten kunnen hoog zijn. Er is een klein percentage van handelen dat hier heel succesvol mee is geweest en zoveel geld heeft verdiend, dat werken niet meer nodig is.

Maar ja, dan moet je dus wel heel veel ervaring hebben opgedaan!

Is het wat voor jou?

Is het wat voor jou om aan cfd trading te gaan doen? Laat een reactie achter in de comments en deel je mening over deze manier van beleggen in koersverschillen.

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *