Eerder schreef ik over een gesprek dat ik met mijn neef voerde over cfd-handel. Ik vond het een interessant verhaal en hoewel ik zelf niet actief ben in de cfd handel, wil ik je toch meer vertellen over het onderwerp. Ik denk namelijk dat ik het meer kan toespitsen op de kern, door er slechts één instrument uit te halen: de prijs van olie.
Een olieprijs cfd is namelijk een van de meest afgesloten cfd’s en door je te vertellen wat het inhoudt, snap je waarschijnlijk het hele principe van cfd’s ook beter.
Olieprijs
De olieprijs is zeer actueel. De prijs van olie verandert dagelijks en is van vele factoren afhankelijk, zoals vraag en aanbod, maar ook mondiale ontwikkelingen zoals oorlogen, pandemieën en natuurrampen. Het gegeven dat olie een fossiele (en eindige) brandstof is, maakt het er ook makkelijker op: olie wordt schaars en dus is er op termijn vast en zeker sprake van een stijging van de prijs (tot er echt een goed alternatief is).

De prijs van olie wordt overigens bepaald per “type” olie. Je hebt verschillende oliemerken, zoals olie uit de Noordzee (Brent olie) en olie uit de Verenigde Staten (dat wordt dan opgepompt in de Caraïbische zee en rondom Groenland). Dit is WTI olie.
Verwerking van olie
Olie wordt op tal van manieren verwerkt en daarin zie je dan ook de prijsontwikkeling terug. Verreweg het beste voorbeeld is natuurlijk het tankstation, waar de prijzen elke dag veranderen op basis van de actuele koersen van olie. Maar olie wordt ook buiten brandstof om gebruikt, bijvoorbeeld bij het vervaardigen van plastic en kunststof, binnen de cosmetica en binnen de medische wereld. Er is dus op veel fronten vraag naar olie, wat ervoor zorgt dat er voortdurend vraag en aanbod is (of moet zijn).
Cfd op de olieprijs
Ben je intusen thuis in cfd trading en wil je een cfd op de olieprijs afsluiten? Dan kan dat middels vaten olie van bijvoorbeeld Brent of WTI. Je sluit dan via je broker een contract for difference uit op long (je verwacht groei) of short (je verwacht daling) en kunt hier een hefboom van maar liefst 1:10 opzetten. Dat betekent dat je tien keer meer geld op je cfd mag afsluiten dan je op dat moment in je account hebt zitten. Bijvoorbeeld: je hebt $ 1.000 in je account gestopt, dan mag je voor $ 10.000 een cfd op de olieprijs afsluiten. Je winst of verlies wordt dan ook berekend over die $ 10.000. Met een hefboom kan het dus twee kanten op heel hard gaan: of je wint veel geld of je verliest snel veel geld (maar nooit meer dan de $ 1.000 die je hebt in je account).
Als je een olieprijs cfd hebt afgesloten op stijging van de prijs en de prijs stijgt op een dag met 3%, dan ontvang jij dus $ 300 (want dat is 3% van $ 1.000). Dat is, op je account van $ 1.000, toch een flinke winst.
Olie blijft voorlopig
Ondanks dat automerken hun best doen auto’s op elektriciteit te laten rijden en er allerlei onderzoeken plaatsvinden om olie te vervangen, zal olie voorlopig nog wel even onder ons blijven. Het is dus nog niet te laat voor een cfd op de olieprijs.
Maar voor je een cfd op de olieprijs afsluit, is het wel heel belangrijk dat je precies weet wat een contract for difference inhoudt, wat de mogelijkheden en vooral ook de risico’s zijn. Begin nooit zonder je zelf in te lezen, vertrouw nooit op adviezen van websites (ook niet deze) en handel of speculeer nooit met geleend geld of geld dat je niet kunt missen.
Be First to Comment